جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

خاندان احقاقی

زمان مطالعه: < 1 دقیقه

سومین طایفه‏ی شیخیه‏ی آذربایجان، خاندان «احقاقی«اند. بزرگ این خانواده، میرزا محمد باقر اسکویی (1301 – 1230 ق) از مراجع تقلید و دارای رساله‏ی عملیه، بود. او، شاگرد میرزا حسن، مشهور به «گوهر» (م 1266 ق(، از شاگردان شیخ احمد احسایی و سید کاظم رشتی، بود.

پسران سید کاظم رشتی، در کربلا، نزد او درس می‏خواندند. او، پس از درگذشت سید، دعوی جانشینی او را کرد. (1).

فرزند میرزا محمد باقر، میرزا موسی احقاقی (1364 – 1279 ق) نیز از علما و مراجع شیخیه است. او، کتابی به نام «احقاق الحق و إبطال الباطل» نگاشت و در آن، عقاید شیخیه را به تفصیل، بیان کرد. پس از این تاریخ، او و خاندان‏اش به احقاقی مشهور شدند. در این کتاب، برخی از آرای شیخیه‏ی کرمان و محمد کریم خان، مورد انتقاد و ابطال قرار گرفته است. (2).

از جمله فرزندان میرزا موسی احقاقی، میرزا علی، میرزا حسن، میرزا محمد باقر هستند که

از علمای بزرگ شیخیه‏ی احقاقیه بودند. هم اینک، مرکز این گروه، کشور کویت است و ریاست آن را تا چندی قبل، میرزا حسن احقاقی بر عهده داشت که مرجع فقهی شیخیه‏ی آذربایجان و اسکو به شمار می‏رفت و پس از درگذشت وی، فرزندش عهده‏دار مسایل شرعی پیروان پدرش گردید. (3).


1) فرهنگ فرق اسلامی، ص 35.

2) ر. ک: إحقاق الحق، ص 223 – 167.

3) ر. ک: قرنان من الاجتهاد و المرجعیة فی أسرة الإحقاقی، میرزا عبدالرسول الحائری الإحقاقی؛ مقدمه و حواشی «دیوان اشعار نیر تبریزی» به قلم میرزا عبدالرسول احقاقی؛ آشنایی به فرق و مذاهب اسلامی، رضا برنجکار، ص 178 – 175.