جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

حضور در مجلس درس سید کاظم رشتی‏

زمان مطالعه: 2 دقیقه

سید علی محمد، پس از توقف پنج ساله در بوشهر، با رها کردن تحصیل و تجارت، به شیراز بازگشت و از آن جا به مکه سفر کرد، سپس برای زیات قبر امام حسین علیه‏السلام و تحصیل علم، به کربلا رفت و در آن جا، به جهت سنخیت فکری و شنیدن آوازه‏ی سید کاظم رشتی – شاگرد و جانشین و مفسر آرای شیخ احمد احسائی – به وی گرایش پیدا کرد.

چنان که پیش از این آورده‏ایم، شیخ احمد احسایی، معتقدات باطل‏اش را به بعضی از شاگردان‏اش، از جمله سید کاظم رشتی انتقال داد. از مهم‏ترین آن افکار، در ارتباط با بحث‏

ما، ترکیب معجونی از افکار غلو آمیز درباره‏ی ائمه‏ی اطهار علیهم‏السلام و این که آنان «مظاهر تجسم یافته‏ی خدا» یا «خدایان مجسم«اند و این که لازم است در هر زمان، یک نفر میان مردم و امام زمان، «باب» و «واسطه‏ی فیض روحانی» باشد، می‏توان یاد کرد.

سید علی محمد، در مدت توقف خود در کربلا – که ظاهرا، دو یا سه سال طول کشید – در سلک شاگردان و مریدان سید کاظم رشتی در آمد و مورد توجه استادش قرار گرفت. (1).

وی، در مدتی که نزد سید کاظم رشتی شاگردی می‏کرد، با مسائل عرفانی، و تفسیر و تأویل آیات قرآن و احادیث و مسائل فقهی به روش شیخیه، آشنا شد و از آرای شیخ احسایی هم آگاهی یافت. (2) علاوه، هنگام اقامت در کربلا، از درس ملا صادق خراسانی که او نیز مذهب شیخی داشت، بهره گرفت و چندی نزد وی بعضی از کتب ادبی متداول آن ایام را فراگرفت. (3).

سید علی محمد، در سال 1257 هجری قمری به شیراز بازگشت و هر گاه فرصت می‏یافت، کتاب‏های دینی را مطالعه می‏کرد. به گفته‏ی خودش:

و لقد طالعت سنا برق جعفر العلوی و شاهدت بواطن آیاتها؛ (4).

همانا، کتاب «سنابرق» اثر سید جعفر علوی [مشهور به کشفی] را خواندم و باطن آیات‏اش را مشاهده کردم.


1) بعضی از نویسندگان بابی و بهایی، تحصیل سید علی محمد «باب» را جز از مکتب انکار کرده‏اند و نسبت «امی» به وی داده‏اند. به عنوان نمونه، حاجی میرزا جانی کاشانی، مؤلف «نقطة الکاف» ضمن رد شرکت «باب» در درس سید کاظم رشتی، ادعا کرده که وی گاهی به مجلس موعظه‏ی او می‏رفته است و حتی در صفحه‏ی 109 تصریح می‏کند: «نفسی که امی بوده» یعنی سواد عربیت درستی نداشته [است] …«، ولی با توجه به اسناد تاریخی، جایی برای چنین ادعایی باقی نمی‏ماند.

2) أسرار الآثار خصوصی، فاضل مازندرانی، ج 1، ص 193 – 192.

3) همان، ج 4، ص 370.

4) ظهور الحق، فاضل مازندرانی، ج 3، ص 479. این کتاب، از جمله کتاب‏های فرقه بهاییه است که در مصر به چاپ رسیده است.